Magyar tagozat

Oktatást-nevelést támogató sikeres pályázatok Újszentesen

Az Újszentesi Általános Iskola a 2021/22 – es tanévben több oktatást elősegítő pályázatot nyert.
2021 szeptemberében kezdődött a kolozsvári Iskola Alapítvány által finanszírozott “After school “ program, amelyben a tanulók megoldják tanítókkal a házi feladatokat és különböző hagyományőrző, magyar identitást erősítő tevékenységeken vesznek részt. Számukra ingyenes a délutáni oktatás és egy ingyen ebédet is kapnak.
A délutáni oktatáshoz is szükséges eszköz felszereléseket, a Communitás Alapítvány biztosította, szintén egy pályázaton keresztül, amiből fejlesztő-nevelő játékokat, interaktív cd programokat, Logikó játékokat több tantárgyhoz. Kis könyvtárat alakítottunk ki az osztályokban és beszereztük a játszóházakhoz szükséges kellékeket.
A Bethlen Gábor Alap támogatásain keresztül minden gyerek kapott egy tablet gépet, amivel az iskolában tudjuk fejleszteni a digitális kompetenciákat és inter aktívabbá tenni az órákat a széles palettájú internetes oktatási programokon keresztül. Szeptember első hetében, tanulóink számára megszerveztük a Legendák nyomában tábort, amelyben magyar legendákkal és ezekhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, honismerettel, népdalokkal, népi játékokkal ismerkedtek meg. A tábor jó hangulatához hozzájárultak: a Losonczi István Egyesület barantás foglalkozásai ( jurta megismerése, íjászat, ostorozás, dobolás és éneklés a jurtában, székely rovásírás), Fodor Enikő történelemtanár interaktív foglalkozása, szülői közösség autentikus magyar gasztró ebédjei. Vendégeink voltak az Újszentesi Óvoda nagycsoportosai, Simonfi Noémi óvónő kíséretével.
Ezen pályázatok sikere megerősíti a helyi közösség jövőbe vetett bizalmat abban, hogy az magyar oktatásnak van jövője, itt Ujszentesen.

Tanítónők: Dénes Ildikó és Török Edit